Çanakkale Anten Kulesi

AçıklamaPowerhouse Company + IND Architects tasarladıkları Çanakkale Anten Kulesi (Çanak-kule) projesi ile, 2014 yılında düzenlenen Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi Proje Yarışması’nı kazandı. Proje, Sou Fujimoto, Snohetta gibi mimarlık dünyasının önemli isimlerinin tasarımları arasından çıkarak birinci oldu. Çanakkale’de inşa edilecek 100 metrelik bir yayın ve gözlem kulesinin, orijinal olarak 2015 yılında, Çanakkale zaferinin 100. Yılında tamamlanması planlanıyordu. Ancak kulenin yapımına 2016 yılının sonunda başlanabildi.

Kulenin mimarlarına göre, kule inşa edildikten sonra Çanakkale şehrini uzaktan seyreden ormanlık bir tepede bulunan proje alanı Çanakkale’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olacak. Çanakkale Anten Kulesi yalnızca bir yayın kulesi olmayacak. Kule aynı zamanda sergi alanları, seyir terasları ve etkinlik alanlarına sahip bir kompleks olarak tasarlanmış.

Tüm bu mekanların bir araya gelme sorunu kulenin formu ile çözülmüş durumda. Kule, üzerinde bulunduğu alan boyunca ilerleyen ve bir döngü oluşturan bir yapıya sahip. Yükselerek kuleyi oluşturan döngü kuleden sonra proje alanı üzerinde dolaşarak farklı fonksiyonlara sahip hacimleri oluşturuyor. Böylece yapının dört bir tarafından panoramik manzaraya sahip olması sağlanmış. Oluşturulan patikanın üstünde seyir terasları yaratılırken, patikanın kapattığı mekanlar ise farklı amaçlarla kullanılmak üzere birbirinden ayrılmış.

Tasarlanan patika döngüsü yer kotundan koparılmış şekilde yerin üstünde duruyor. Böylece Çanakkale Anten Kulesi’nin üstünde bulunduğu ormanın doğallığına müdahale etmemesi amaçlanmış. Ayrıca patikanın etrafını sardığı alanda ise geniş bir iç bahçe oluşmuş oluyor.

Projenin en önemli noktalarından bir tanesi ise yoğun miktarda radyasyon yayan bir yayın kulesinin, ziyaretçilerine verebileceği zararı engellemek. Çanakkale Anten Kulesi tasarımında ziyaretçi merkezi ile kulenin yükseldiği nokta projenin iki ucuna yerleştirilmiş. Bu şekilde hem ziyaretçilerin hem de merkezde çalışan insanların kulenin yaydığı radyasyondan etkilenmeleri engellenmiş. Kuleyle alakalı teknik odalar da kuleye yakın alanlara yerleştirilmiş.

İki dikey elemanın bir araya gelmesi ile oluşan kule, olabildiğince sade ve temiz bir şekilde tasarlanmış. Kulenin sade olmasının en önemli nedenlerinden biri, teknolojik gelişmelere karşı adapte olabilmesi.
FotoğrafOnur Can Tepe
Kaynakinternationaldesign.nl , powerhouse-company.com