Harp Akademileri Yüzme Havuzu

künye
Proje OfisiErginoğlu & Çalışlar Mimarlık
EkipKerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Hande Pusat, Özge Gök
KonumMaslak, İstanbul, Türkiye
TürÖzel, Havuz
Yıl1998
Alan
ÖdülUlusal Mimarlık Ödülü (2000)
AçıklamaYapı kentin merkezinde alışagelmedik yeşil bir çanağa bakan bir düzlüğe oturmaktadır. Vadiye doğru açılan bir kabuk olarak üç ana eleman ile tasarlanmıştır. Bu üç eleman; yapı blok çimento tuğlaları ile dokusu oluşturulmuş duvar, buna oturan ve golf sahalarına doğru açılan eğimli metal çatı, havuz ile dış mekan arasındaki cam cephedir. Yan cephelere doğru katlanmış metal kabuk cephede ikinci bir katlanma yaparak bir saçak oluşturmuştur ve alt kabuğun bu noktalarda doğal ışık alması sağlanmıştır.

1998- Haziran ayında, İstanbul Maslak’ta, Harp Akademileri’ne ait arazi içinde konumlanmış İstanbul Golf İhtisas Kulübü’nce, Akademiye ait olacak olan, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu yaptırma kararı alınmıştır. Yapılacak olan bağışın, yatırım bedelleri ekonomik kaynakları dar olan kulübe zor gelmekteydi. Diğer taraftan hem bağış yapan kulüp, adına yaraşır bir bina yaptırmak istemekteydi, hem de Silahlı Kuvvetlerin gözbebeği olan Harp Akademileri’ne yaraşır, bulunduğu komplekse artı değer getirecek bir yapı inşa edilmeliydi. Diğer bir husus inşaatın proje dahil 9 ay gibi bir sürede tamamlanıp hizmete girmesi zorunluğu idi. Bu çerçevede akıllı bir projenin, söz konusu kriterleri de göz önüne alarak iyi bir şekilde sonuçlanabileceğini, işveren Golf Kulübü üyelerine ve iş sahibi olan Harp Akademilerinin sayın komutanlarına açıkladık.

Kentin orta noktasında inanılmayacak kadar yeşil bir çanağa bakan bir düzlüğe oturacak binayı, yeşile doğru açılan bir kabuk olarak düşündük. Böylece hem şeffaf cepheleri teke indirgemek söz konusu olacaktı, hem de iç mekanlar yeşil örtüye doğru uzayabilecekti. Çatı eğiminden faydalanarak planlanan hacim, İstanbul’un ufukta ki yeni gökdelenleri ile golf sahalarının yeşilinden faydalanacak bir havuz – kafe olarak planlandı. Soyunmalar, duşlar ve hizmet birimleri Harp Akademileri’nce belirtilen askeri standartlara göre tasarlandı. Kütlenin yeşile açılan kabuk biçimi birbirinde tamamen farklı malzeme ve taşıyıcı sistemle ayrı kutular halinde düşünüldü. Maliyeti, inşaat hızı, bakım kolaylıkları ve sıva gerektirmemesi gibi özellikleri, farklı dokuları ile cephede doğru kullanımı ile elde edilebilecek zenginlikten dolayı alt kabukta yapı blok kullanımına karar verildi. Malzemenin teknik ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra kapalı bir kabuk olan binanın kagir ve doğal dokulu bir malzeme ile oluşması, brüt bir cephe etkisi yaratması tarafımızca tercihi artı yönde etkiledi. Brüt etkinin hem Silahlı Kuvvetler için yapılan bir binada oluşturacağı masif fakat etki hem de yeşil doku ve metal çatı örtüsü ile oluşturacağı kontrast tercihimizi yönlendiren diğer sebepler oldu. Ancak bu prefabrike yapı elemanlarının kullanımında, sistemi rijitleştirmek maksadıyla, blokların gözenekleri düşeyde belirli aralarla donatı ve betonla doldurulmuş özel hatıl elemanları da aynı şekilde betonarme haline getirilerek sistem kafes haline getirilmiştir, tüm elektrik ve sıhhi tesisat duvar örüm aşamasında planlandığı şekilde kurulduğundan, tek cidarlı duvarlar dahil olmak üzere iç ve dış sıva yapılmadan bina tamamlanmış ve zaman, para ekonomisi sağlanmıştır.

iki ayrı sistem ve malzeme birbiriyle yalnızca basit bir geometrik ilişki kurarlar. Bu ilişkide yan cephelere doğru katlanmış metal kabuk bir cephede ikinci bir katlanma yaparak bir saçak oluşturur ve alt kabuğun bu noktalarda doğal ışık almasını sağlar.

Başından sonuna proje ve kontrollüğünü üstlendiğimiz bu projede farklı yapım sistemlerinin birlikte, bazı ilavelerle kullanılarak sürat, ekonomi, mimari ifade kriterlerini aynı onda sağlandığını düşünmekteyiz.
FotoğrafTamer Yılmaz
Kaynakhttps://ecarch.com/ , http://www.mo.org.tr/ , Mimarlık Dergisi 2000 (294)